vrijdag 18 juni 2010

Liever Paaps dan Paars

Volgens Willem Aantjes is de rol die Kees van der Staaij de afgelopen week speelt opmerkelijk. Dit schreef hij in de Trouw van vrijdag 18 juni. Even opmerkelijk is het artikel van de heer Aantjes zelf. Wie de SGP van dichtbij volgt weet dat Aantjes de plank flink misslaat. Sterker nog: Aantjes speelt de overbekende kaart van de ‘theocratie’ om te laten blijken dat de SGP niet deugt.

“Van der Staaij”, zo schrijft Aantjes: “kan zijn ongeduld niet beheersen”. Meteen na het bezoek bij de koningin zou Kees van der Staaij de optie van gedoogsteun genoemd hebben voor een kabinet met de PVV, omdat de SGP ook zo bang is voor de islam. Die angst van de SGP komt voort uit haar beginsel. De SGP is namelijk gebouwd rond ‘Artikel 36’ van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, waar staat dat de overheid de ‘valse godsdienst moet weren en uitroeien’. Welnu, vroeger waren dit de Rooms-katholieken, nu is het de islam. En daarom was Van der Staaij er volgens Aantjes als de kippen bij om te vertellen dat hij een rechts kabinet maar al te graag steunt.

De feiten zijn anders. Van der Staaij heeft niet als een ongeduldig mannetje voor zijn beurt gesproken. Van der Staaij heeft niet onomwonden gedoogsteun toegezegd aan een kabinet van VVD, PVV en CDA. Dat is namelijk de weergave van diverse media, die door Aantjes gretig wordt aangenomen. Met andere woorden. Willem Aantjes is hier de man die zijn ongeduld niet kan beheersen. Ongeduld om te betogen dat gereformeerden in de politiek niet deugen en dat terechte alertheid rondom de islam niet deugt. Aan het eind van zijn betoog valt de oud-CDA-fractievoorzitter door de mand: “Zou Van der Staaij’s hervormde voorganger Van der Vlies ook zo overijld gehandeld hebben als zijn oud-gereformeerde opvolger?” Christelijke politiek heeft een dreun gehad in Nederland, vooral het CDA en de CU. SGP-ers beseffen dat meer dan ooit het noodzaak is om samen op te trekken. Niemand bij de SGP stond te juichen bij het verlies van het CDA. Ondanks een winst van 10.000 stemmen was de sfeer tijdens de uitslagenavond bedrukt.

Waarom? Omdat de SGP nu meer dan ooit verwijderd is van de realisatie van haar beginsel? Nee, de SGP is een voluit democratische partij. Ook zij erkent het belang van de democratische rechtsstaat in Nederland. Maar ziet dat de democratie en rechtsstaat aan het wankelen zijn, omdat minderheden zuchten onder de zware deken van het gelijkheidsdenken, dat juist onder een Paars kabinet alleen maar sterker wordt. Moreel was de SGP verplicht de optie van gedoogsteun open te houden, uiteraard echt niet gratis, of zonder enige voorwaarde.

Ik ken veel oud-politici die bijzonder verstandige dingen zeiden. Aantjes helaas niet. Aantjes weet heel goed dat Artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis door de SGP niet roekeloos wordt omgezet in politieke daden. Dat is nooit gebeurd. Aantjes weet heel goed hoeveel debat er binnen de SGP is over ‘Artikel 36’ en ‘theocratie’. Het is heel goedkoop wat Aantjes in Trouw doet. De SGP wil verantwoordelijkheid nemen voor dit land. Voor het behoud van de onmiskenbare christelijke elementen in onze cultuur. Had Aantjes dit ook maar gedaan in zijn tijd. De SGP liever Paaps dan Turks, meneer Aantjes? De SGP liever Paaps dan Paars.