donderdag 16 juni 2011

Boze Bodar

Met stijgende verbazing heb ik de uitzending van Knevel en Van den Brink bekeken waarin een heel boze Antoine Bodar was te zien. Bodar is boos. Boos op Israël en daarom steunt hij een nieuwe ‘Flotilla’ naar Gaza, louter uit politieke overweging. Hij zou zelfs mee willen varen. Want, Antoine Bodar is “tegen oorlog en geweld”. Dat de Gazastrook geregeerd wordt door een stevig Hamas-regime, die nog altijd uit is op de ondergang van Israël, laten we voor het gemak buiten beschouwing. Ik zag vooral een heel naïeve man.

Flotilla

De Flotilla van mei 2010 was niet erg vreedzaam. Volgens Bodar kwam dit ook doordat Israël zo snel de aanval inzette. Onterecht, want Israël waarschuwde vooraf, maar kreeg terug: “shut up, go back to Auschwitz”. De BBC maakte naderhand een goede documentaire over deze gebeurtenissen. Het was juist bedoeling een confrontatie met Israël uit te lokken.

Het Arabisch-Israëlisch conflict is ingewikkeld en niets in Palestina is wat het lijkt. Bodar is gegrepen door de beelden. Laat ik dit vergelijken met de zaak Brandon, van maanden geleden. Wie de beelden zag werd woedend. Maar wie zich concentreerde op de omstandigheden werd ongetwijfeld genuanceerder over de situatie. Zo ook hier. Als Israël geen redenen had om een verdedigingsmuur te bouwen dan zou het standpunt van Bodar terecht zijn.

Godwin

Natuurlijk zijn normale burgers in Gaza slachtoffer. Maar zijn zij slachtoffer zoals de slachtoffers van Hitlers Derde Rijk slachtoffer waren? Toen ik op de Westbank gesprekken voerden waren er inderdaad Palestijnen die ons dit wilden doen geloven: “we are under occupation”, “we are the real victims of the Holocaust”. Een echte Godwin, net als gisteravond bij Knevel en Van den Brink aan tafel, toen Bodar stelde dat de situatie bij de checkpoint tussen Bethlehem en Jeruzalem hem “sterk doen denken” aan het Derde Rijk.

In 2005 stond Israël de Gazastrook af. In ruil daarvoor werd zij bestookt met raketten en andere projectielen. Bodar spreekt over hersenspoeling door Joden, maar vergeet niet de brainwash die Palestijnse kinderen ondergaan. Het is gezien de geschiedenis toch niet vreemd dat Israël eerst haar eigen burgers beschermd? Kijk naar de geschiedenis: het Palestijnse leiderschap is het probleem.

Vluchtelingen

De Palestijnse zaak staat sterk in de belangstelling. In cognitieve oorlogvoering winnen zij het van de Israëli’s. Aandacht genoeg, ook zonder Bodar. Ik zou juist de Israëlische zaak onder de aandacht willen brengen. Zij hebben te kampen met haat en agressie uit bijna heel de regio. Als Bodar al op wil komen voor de Palestijnen, laat hij dan beginnen bij de Palestijnse vluchtelingen, zoals Frits Bolkestein deed. Zij zijn namelijk de slachtoffers van de Arabische hypocrisie. Zij bestaan slechts als politieke inzet. Verder lijden ze een uitzichtloos bestaan.